петър буневЖелезничарите излизат на стачка в отговор на планираните съкращения. Това заяви за Money.bg председателят на браншовия синдикат към КНСБ Петър Бунев. Днес изпълнителният директор  на БДЖ заяви, че до 2014 г. ще бъдат съкратени поетапно 2800 души. Това се налага, за да бъдат намалени загубите на компанията и във връзка с получаването на заем от 460 млн. лв. от Световната банка.

Другата компания в сектора - НКЖИ, в момента оптимизира административен персонал, но шефът й Милчо Ламбрев намекна, че е възможно да се реже и по-надълбоко, защото дружеството което поддържа железопътната инфраструктура също се готви да получи заем от 140 ,млн. лв.

Петър Бунев, заяви, че синдикатите отдавна са заявили позицията си, че ще приемат съкращения на персонала единствено, ако са планирани инвестиции. Такива обаче нямало. За това единствената стъпка, която можем да предприемам са стачните действия. Синдикалистът заяви, че са спазени всички законови разпоредби за това, като са подадени заявления за т.нар намалено транспортно обслужване, подчерта Бунев.

На 21 февруари се очаква в София да се съберат представители на синдикалните организации в бранша и да бъде взето решение относно бъдещите стачни действия.