Развитието на фериботните връзки между България и Грузия обсъдиха министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и министърът на икономиката и устойчивото развитие на Грузия Георги Кобулия. Те се срещнаха на Шестото заседание на българо-грузинската междуправителствена комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество в София.

Двете страни се съгласиха, че съществуващата фериботна връзка между Варна-Поти/Батуми-Черноморск е от съществено значение за развитието на икономическите и търговските отношения.

България и Грузия с коридори между Европа и Азия

България и Грузия с коридори между Европа и Азия

Черно море трябва да бъде зона

Делегациите оцениха като конструктивна съвместната работа по многостранното Споразумение за развитие на нов транспортен коридор Черно море - Персийски залив. Според тях проектът ще създаде възможности за ефективни товарни превози между Близкия Изток и държавите от Централна и Източна Европа, както и за оползотворяване на нарастващия търговски потенциал в двата региона и обслужване на транзитния трафик от и за Далечния Изток.

На работна среща министрите Росен Желязков и Георги Кобулия обсъдиха сътрудничеството в транспортния сектор между двете държави. Те посочиха, че трябва да се използва максималният капацитет, който предоставят пристанищата на двете държави. Целта е да се увеличат мултимодалните превози, което ще бъде в полза за икономиките на България и Грузия.

Двамата министри обсъдиха и актуални въпроси в областта на информационните технологии и съобщенията и увериха, че добрите взаимоотношения между двете страни в сферата ще продължат и занапред.