Животновъди настояват за пълна ревизия на Министерство на земеделието.

Своето искане те изложиха по време на дискусия: „Ще има ли животновъдство в България" с представители на политическите сили у нас.
Събитието уважиха от ГЕРБ, Лидер с Новото, а по-късно дойде и Яне Янев от РЗС.

Не откликнаха на поканата Меглена Плугчиева, министър Цветанов, нито заместник министри. От КНСБ също не изпратиха свои представител.
След като липсваха и представители на изпълнителната власт, на предвидените табелки с изписания участник бяха добавени нови с надпис „страхливци".

Животновъдите в България искаме ясно да заявим - ние сме заедно и сме обединени, коментира Бойко Синапов от Националната асоциация на животновъдите в България.

Аграрният сектор да мине към Министерство на бедствията, предложи лидерът на РЗС Яне Янев по време на срещата си с животновъдите.
Още...

 

Ние сме готови с всякакви сили да запазим отрасъла", категоричен беше той.
С неявяването си в залата управляващите, по думите му, са погребали и животните, и животновъдите. „И това ако не е престъпление към нас?", възкликна Синапов.

Според него няма държава при решаването на проблемите в животновъдния сектор, затова се настоява животновъдството у нас да бъде на европейско ниво, а Министерство на земеделието и горите да делегира права и отговорност на бранша.

Животновъдството без финансиране не може, особено в тази световна финансова криза, коментира Мирослав Найденов от ГРЕБ.
Една от антикризисните мерки на партията е създаването на гаранционен фонд с миноритарно участие на световна банкова организация, която да гарантира прозрачност.
Освен това от партията ще променят Програмата за развитие на селските райони, тъй като в момента тази не работи по реални проблеми на регионите.

До момента са приети 9000 проекта по програмата, съобщи Емил Дърев, зам.-изпълнителен директор на ДФ „Земеделие". Над 30 000 са заявленията за финансиране. 186 проекта са за сектор „Животновъдство".
Пред животновъдите Дърев обясни, че 154 млн. лева е общата инвестиционна стойност на средствата по мярка животновъдство.

„Пари има", заяви Емил Дърев, което обаче предизвика бурна реакция на негодувание от страна на животновъдите.