От започналите 1-ви клас ромски деца в 5-ти клас достигат 12%, а до 12-ти клас достигат 1% от тях. Това каза вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева по време на днешния парламентарен контрол. Според Кунева това ранно отпадане на практика обрича семействата на тези деца.

Тя обясни и пред народните избраници казуса с двойките по математика за учениците от 7-ми клас и двата модула, по които се оценяват децата.

Министър Кунева коментира това в отговор на питане на народния представител от БСП Стоян Мирчев за външното оценяване след 7-ми клас.

Депутатът зададе и въпрос, свързан с националния събор на учителите. Той заяви, че целта на събора е била учителите да бъдат информирани за предстоящите промени в Закона за средното образование. Мирчев не спести критиките си, като изтъкна, че според тълковния речник събор главно се свързвал с „празненство”, а днес, 20-ти век, под събор се разбирал по-скоро „панаир”.

Наистина ние бяхме свидетели на един панаир – на едни празни обещания и на едно лутане по медиите”, коментира още той. Той попита Меглена Кунева дали са били излъгани учителите.

Кунева отговори, че почти всяка професия се радва на такива общи събирания и визира събора на лекарите или военните, които също се събират. Тя посочи, че най-добрите учители са тези, които учат един от друг. Оказва се, че 70% от това, което учителят надгражда в квалификацията си, се надгражда от учене от другите учители.

Кунева изтъкна, че целта на събора е учителите да разбират, че държавата ги подкрепя и разчита на техните усилия и мотивация и визира заявената подкрепа с поздравите, отправените от страна на министър-председателя, президента, кмета на София.

Меглена Кунева посочи, че основна цел е била и да се отвори системата към обществото, което се доказвало от факта, че в дните след събора, все повече започнало да се говори не само за бюджет и пари, но и за качествени промени.

Мирчев изтъкна, че ако искала, Кунева можела да почете учителите на 24-ти май и определи събора като чиста PR акция и пропаганда.

„Ще кажа думата просвета за 24-ти май, думата, която подкрепяният от вас нов Закон за училищно и предучилищното образование изхвърли на улицата, която вече не съществува там”, коментира Мирчев. Той посочи, че учителите са били разкарвани из страната като статисти и визира преподавателите от Силистра, които пътували цяла нощ.

Мирчев обяви, че освен платените от МОН 100 000 лева, училищата са платили командировъчни от още 10 лв. на учител, което правело още 140 000 лева.

„Реалните разходи са над половин милион лева”, заяви депутатът и изтъкна, че освен командировъчни, има и транспортни разходи. Относно обещаното увеличение на заплатите с 10 % от 1-ви януари 2017 г. Мирчев изтъкна, че на всички е станало ясно, че Кунева се е подиграла с преподавателите на България.

От своя страна Кунева призова Мирчев да не преминава разликата между лъжа и манипулация и изтъкна, че той не бил на събора. Тя обеща, че ще се срещне и ще разговаря с учителите от Силистра.

Относно увеличението на заплатите Меглена Кунева посочи, че няма министър, който не би подписал колективен трудов договор, в който се казва, че ще се работи за увеличение на учителските заплати с 10%.

За миналата година са пенсионирани 4500 учители и предстои МОН да намери нови учители, а през следващите 10 години системата ще напуснат още 45 000 учители. „Ето това са въпросите, на които трябва да говорим спокойно, без злоба и без завист”, обърна се Кунева към депутата Мирчев.