Чиновниците от министерството на образованието и науката (МОН), представлявано от вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева, и синдикатите подписаха тазгодишния Колективен трудов договор, съобщиха от МОН.

Подписи под документа сложиха д. ик. н. Янка Такева - председател на Синдиката на българските учители към КНСБ, Юлиян Петров – председател на Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”, Надежда Николчева - председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България, Стефка Балева - председател на Сдружението на директорите в средното образование в Република България и Аспарух Томов - председател на Независимия учителски синдикат към Конфедерацията на независимите синдикати в България.

От министерството и синдикатите се ангажират да обсъдят новия бюджет за 2017 г., да работят за 10% увеличение на основната работна заплата и 20% увеличение на допълнителното трудово възнаграждение за лекторски часове.

Двете страни на договора ще работят и финансовото осигуряване на изпреварваща професионална квалификация на учителите, които ще преподават новото учебно съдържание. Очаква се да бъде намерен начин и за допълнителна квалификация за изграждане на умения за работа по проекти и програми в системата на образованието.

В договора е разписано, че парите за представително облекло се увеличават на 360 лева годишно. Страните се споразумяха обезщетението при пенсиониране от 1 август 2016 г. да е 10 работни заплати и 10 заплати и половина от 1 януари 2017 г.

От 1 октомври 2016 г. за наставничество на учители се заплаща не по-малко от 50 лева месечно за срок до една година. Заплащането за класни ръководители е 30 лева месечно. В договора също така е разписано, че работодателите поемат 100% от стойността на абонаментните карти или билетите за пътуващите педагози.

В Колективния трудов договор са разписани и условия за здравословен, безопасен и хигиенен труд.

Записано е, че социалните партньори си съдействат за извършване на национално проучване на заболеваемостта на работещите в системата на средното образование и факторите, които им влияят, ползвайки данните от службите по трудова медицина.

Колективният трудов договор е валиден за две години.

Предвижда се на всеки шест месеца на заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество да има отчет на сключения днес Колективен трудов договор с МОН.