1050 проекта са кандидатствали до този момент за средства от фонд „Научни изследвания".

За 2007 година получените проекти са били 750, но тогава  бюджетът на  фонда беше 20 млн. за разлика от тази година, когато е 60 млн.

Проектите, които ще бъдат финансирани със сигурност са за подготовка на проекти за кандидатстване по седмата рамкова програма. Това ще стане, тъй като за тази цел са кандидатствали едва 2 екипа с проекти на обща стойност 12 хил. лв., а общият бюджет на този конкурс възлиза на 100 хил.

Най-голям брой подадени проекти са за тематичен конкурс на фонда - насърчаване на научните изследвания в приоритетни области .

За тази цел е предвидено отпускането на над 1 млн. лв., но общата сума, за която са кандидатствали възлиза на над 120 млн. лв.

Сред кандидатстващите с най-голяма вероятност да бъдат обезпечени се нареждат и желаещите да получат средства по конкурсите за стипендии за „Пост-докторантски стаж в чуждестранни научни организации и задължителна работа в българска организация и стипендии за „Завръщане на български учени работещи в чужбина".

Желаещите български учени да получат стипендия, с която да се завърнат в родината си са едва трима, като те кандидатстват за обща сума от близо 1.1 млн. лв. при бюджет 800 хил. за стипендии за пост-докторантски стаж са подадени едва 10 проекта на обща стойност близо 542 хил. лв. като бюджетът на този конкурс възлиза точно на 400 хил.

Най-малко проекти - 9 на брой - са по конкурса за подпомагане развитието на научния потенциал във висшите училища, а приоритетната област от науката с най-малко подадени проекти е свързана с новите източници на енергия и енергоспестяващи технологии.

Водач в листата на най-привлекателните области са проектите, свързани с биотехнологиите храните и здравето .

50% от всички проекти са подадени от висшите учебни заведения, а 42 % от Българската академия на науките.