Близо 1500 са намалели кандидат-студентите, желаещи да получат висшето си образование в СУ „Св. Климент Охридски" през тази година в сравнение с миналата.

Заявилите желание да се явят на изпит в университета на редовната сесия са 11308 души, като за миналата година те са били 12800.

Като причини за това намаляване зам.-ректорът на СУ доц. Мария Шишиньова посочи както намалелия брой на кандидат-студентите като цяло заради слабите оценки на матурите, така и високите оценки, получени на предварителните изпити в университета.

По думите й „СУ счита, че тази бройка е съвсем достатъчна и оценява усилията на всички кандидат-студенти да се явят на приемните изпити".

Утре - 10 юли, ще се явят общо 1698 кандидат-студенти на Математика I. Тази година за разлика от миналата, броят на желаещите да се явят на български език и литература е малко по-голям от желаещите за история - 2488 към 2459 за история.

Специалността, посочена на първо място от най-много кандидати е Право.
От 1503, които са заявили желание за тази специалност, общо 1226 са я посочили на първо място.

След правото в класацията за най-желани специалности се нареждат Публичната администрация и Психология.
И при двете специалности 591 души са ги посочили на първо място.

Тази година 402-ма от общо 897 са посочили Връзки с обществеността като първо желание.

За сравнение, 187 от общо 946 кандидата искат като първо желание Журналистика.

От 350 желаещи да учат в медицинския факултет 315 са записали медицина като първо желание, но местата за тази специалност са общо 30.

На утрешния изпит по Математика I кандидатите ще имат време за работа 5 часа и трябва да се преборят с общо 10 задачи, включително и стереометрични.

Председателят на изпитната комисия по български език и литература проф. Кирил Топалов беше категоричен, че не предстои СУ да се откаже да изпитва кандидат-студентите чрез тема и - „СУ никога няма да се откаже от своя приемен изпит" и цялостно да признае матурите.

На въпрос на news.bg до каква степен ниската грамотност и объркването на произведенията и авторите ще доведе до слаба оценка, проф. Топалов отговори
„Не може и не трябва да се бъркат произведения и автори, но не смятаме, че при една добра работа това може да е фатално".

Според него ниската грамотност е сериозна бариера за влизането в СУ и е недопустимо явление за „българската интелигенция".

Тази година изпитът по български език и литература ще се проведе на 14 юли в понеделник по схемата от предходните години - 5 часа и по избор кандидат-студентите ще пишат или литературна тема, или литературно есе.

И тази година, за да се избегне субективизма, кандидатстудентските работи ще бъдат проверявани от двама независими оценители, като при разлика между двете оценки, по-голяма от 50 стотни работата ще бъде преглеждана от арбитър.

По данни на Георги Гешев, зам.-ректор по учебната част, общо 1139 зрелостника са заявили желание оценката им от матурата по български език и литература да бъде призната като вход за българската Алма Матер, като това не изключва и явяването им на редовната изпитна сесия.

Припомняме, СУ признава матурите по български език и литература за всички педагогически специалности.
Оценките от матурите ще бъдат ползвани от общо 162-ма дванадесетокласници, оценките по география от 214, а по история от 172-ма.