Повече от 65% от бизнеса се оплаква за това, че няма достатъчно квалифицирана работна ръка и броят на професиите, в които има недостиг на човешки потенциал е около 170.

Това каза министърът на образованието и науката Меглена Кунева след среща с представители на Българско-търговска промишлена палата, Асоциацията на индустриалния капитал в България, Тракийска икономическа зона, Индъстри Уоч, Българската стопанска камара и КРИБ.

Министър Кунева бе категорична, че това, което предстои да се случи и трябва да бъде направено е свързването на резултатите на образованието с пазара на труда. По думите й именно професионалното обучение е един от най-острите проблеми, където се отбелязват сериозни дефицити.

Министър Кунева заяви, че се предвиждат законови промени, касаещи професионалното обучение.

Васил Велев, председател на УС на АИКБ, заяви, че асоциацията настоява освен за преразглеждане на учебните планове, свързано с професионалното обучение и за въвеждането на стипендии за така наречените „защитени професии” – това ще са професии, за които бизнесът изпитва остър недостиг. Той даде пример с цялото машиностроене, с професията на заварчика.

Васил Велев заяви, че след срещата с екипа на Министерството на образованието са останали убедени, че притеснението и тревогата, която имат като работодатели по отношение състоянието на професионалното образование е споделено и от ресорното министерство.

Професионалното образование, структурите му по места не съответстват на потребностите на регионалната икономика”, заяви Велев. Бизнесът настоява да се направи такъв преглед по региони и още от следващата учебна година да се направят крачки в посока на преструктуриране с оглед на това професионалното образование да съответства на потребностите на икономиката.

Имаме добри предвестници за успех и това е настойчивата ангажираност на бизнеса в лицето на бизнес асоциациите. Следващата ни среща ще бъде в Пловдив, защото там Индустриалната зона има онази сплав, която ние искаме да видим навсякъде между местната власт, бизнеса и образованието”, категорична бе Кунева.

Просветният министър уточни, че след като бъдат направени необходимите промени в закона ще се направи широко обществено обсъждане на концепцията на Закона за професионалното образование, заедно с бизнеса.