Осмият Фестивал на българско образование бе официално открит в подлеза на Националния дворец на културата. Събитието бе уважено от зам.-министъра на образованието, младежта и науката Мариана Банчева, зам.-министъра на спорта Иван Ценов и директора на столичния инспекторат по образованието Ваня Кастрева.

Фестивалът започна с шествие на училищните знамена, което тръгна от Моста на влюбените и завърши в подлеза на НДК. Официалното откриване пък бе белязано от малък гаф, тъй като Националният дворец на културата се оказа без ток точно в този момент.

Липсата на микрофони обаче не помрачи настроението, а председателят на организационния комитет на фестивала Юрий Анджекарски успя на висок глас да приветства официалните гости.

Откриването бе осветено от богослужители от Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски", а младежки духов оркестър от Ботевград също поздрави присъстващите с няколко свои изпълнения.

Фестивалът ще продължи три дни и ще събере хора и организации, които от години се борят в името на запазването и подобряването на качеството на българското образование. Акцент през тази година ще бъдат иновативни, атрактивни и неформални образователни модели и подкрепа към онези институции, които са на мнение, че в световен мащаб образованието в този му вид загива.

За първия ден са предвидени изложба на тема „Трагедия и Слава - 100 години от Междусъюзническата война", кръгла маса за обсъждане на концепцията на оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж", кръгла маса по проблемите на предучилищното възпитание и други.

В трите дни на фестивала ще има постоянни зони с открита сцена, рок уършоп, арт зони, фото и видео центрове, писателска работилница, зони за мода, здраве, еко продукти и други.