Служебното правителство одобри десет национални програми за развитие на средното образование, които ще се прилагат през 2013 г.

37 566 207 лв. е общата сума на средствата, предвидени по десетте програми.

Националната програма „Оптимизация на училищната мрежа" е с бюджет 14 360 000 лв. Тя функционира вече шест поредни години и чрез нея се регулират процесите на адаптиране на образователните структури към интересите и потребностите на децата и потребностите на пазара на труда.

Национална програма „Квалификация" е с бюджет 356 850 лв. и е насочена към повишаване на качеството и ефективността на образованието чрез квалификация на педагогическите специалисти.

Националната програма „Информационни и комуникационни технологии в училище" осигурява достъп до интернет и ИКТ инфраструктура и стимулиране на изявени ученици и учители. Общият й бюджет е 6 500 000 лв.

Националната програма „Училището - територия на учениците" се отнася до организирането на учениците в целодневно обучение с полуинтернатни групи, на олимпиади и национални състезания. Бюджетът на програмата е 1 949 357 лв.

Националната програма „Модернизиране на системата на професионалното образование" е насочена към обновяване на специализираното оборудване на учебни кабинети, лаборатории и работилници в професионалните гимназии. За тази цел са предвидени 3 млн. лв.

Националната програма „С грижа за всеки ученик" осигурява допълнително обучение на учениците, които изостават в процеса на обучение, а общият бюджет на програмата е 3 млн. лв.

Националната програма „Създаване на достъпна архитектурна среда" е насочена към създаване на базова достъпна архитектурна среда с цел равен достъп до образование на децата и учениците със специални образователни потребности. По програмата са предвидени 800 000 лв.

1,1 млн. лв. са предвидени за Националната програма „Роден език и култура зад граница" - за съхраняване на българското етнокултурно пространство в чужбина и на националната, културна и духовна идентичност на всички български граждани по света.

Целите на Националната програма „На училище без отсъствия" са намаляване броя на свободните часове, на отсъствията на учениците, за мотивиране на учениците редовно да посещават учебните часове и да участват в процеса на обучение. Общият бюджет на програмата е 2 млн. лв.

По Националната програма „Система за национално стандартизирано външно оценяване" за задължителното оценяване на знанията и уменията на учениците в края на всеки образователен етап (ІV, VІІ, ХІІ клас) чрез национални стандартизирани изпити са отделени 4 500 000 лв.