Четиримата кандидати за ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски" започваха да представят програмите си за развитие на висшето училище за следващите четири години.

Първи представи програмата си проф. Валери Стефанов от Факултета по славянски филологии.

Мандатната програма на проф. Стефанов включва стратегия за привличане на кандидат-студентите, за радикална административна реформа, подобряване финансовото управление, повишаване в "обозрим срок" на заплатите на преподавателите и служителите.

"На едно трето ниво се знае, но не се изговаря ясно в публичното пространство, че Университетът е едно почти фалирало предприятие. Предприятие, страдащо от хроничен недостиг на средства, с дългове от 13 милиона лева, с деградиращи дейности", обяснява проф. Стефанов.

Смятам, че Софийският университет "Св. Климент Охридски" е в тежко състояние, каза в интервю пред БНР проф. Валери Стефанов, един от тримата кандидати за ректорското място. Не ми харесва това, че се призовават едни да пестят, а други пилеят, това е проблем. Направени са ремонти, които биха могли да бъдат направени по друг начин. Не се стопанисват добре имотите на Университета, добави той.

Проф. Стефанов изрази още увереността си, че Университетът притежава огромен интелектуален, стопански и финансов ресурс, за да се справи с проблемите си. Университетът е в един непрестанен хроничен хленч по отношение на държавата, но е време да се запита какво е направил, за да управлява добре и малкото, ако твърди, че е малко, което има, заяви той.

Запитан дали разкритията, че е бил сътрудник на ДС, ще се отразят негативно върху избора му за ректор, проф. Стефанов заяви, че в страната на слепците досиетата са откровение. Моето досие не е мрачен силует, който хвърля мрачна сянка върху светлия облик на Университета. Правил съм експертни оценки свързани с терористични заплахи. Той припомни още, че е бил асистент на проф. Розалия Ликова и може да се провери дали е навредил на колегите си. Твърди се, че сме християнска цивилизация, а всъщност сме дълбоко езическа тълпа, която се занимава с правене на грамади. Няма да позволя да ми сложат морален некролог, при положение, че съм достатъчно жив.

На въпрос каква позиция ще заеме по отношение на държавата в битката за Университета, проф. Стефанов обобщи: Не съм конформист. Когато ще водим битка, трябва да водим битка, а не водевил. СУ не води битка за повече студенти, за да оцелее. СУ води битка за качествени студенти.

Останалите трима кандидати са сегашният ректор на СУ проф. Иван Илчев, който се кандидатира за втори мандат, деканът на Факултета по начална и предучилищна педагогика проф. Божидар Ангелов и бившият декан на Геолого-географския факултет проф. Петър Славейков.

Изборът за ректор на СУ е на 17 ноември.