40% от учениците във Варна поне веднъж в живота си са употребявали наркотично вещество.

Това показва социологическо проучване в морския град проведено през миналата година, цитирано от Днес+.
Изследването е проведено чрез анкетиране на 1252 ученици от 9 до 12 клас в пет варненски училища. Данните бяха изнесени днес на кръгла маса на тема “Превенция на наркомании”, организирана по случай Международния ден за борба с наркоманиите – 26 юни.

Най-разпространеният незаконен наркотик е канабисът – най-малко всеки трети е опитвал поне веднъж в живота си марихуана, показват данните за Варна.
В сравнение с тях в София всеки втори ученик е пробвал марихуана.
След канабиса, най-предпочитани са синтетичните дроги – амфетамини и екстази, както и кокаин, сочи проучването.
Всеки пети анкетиран ученик заявява, че е вземал без лекарско предписание лекарствено средство, оказващо психоактивно въздействие.

Две основни причини за първата употреба на наркотик посочват подрастващите.
Това са любопитството и груповият натиск. Голяма част от учениците във Варна смятат, че употребата на наркотици е проблем както за страната, така и за града. Всеки втори приема, че това е проблем на училището в което учи.

Цигарите и алкохолът остават най-разпространените вещества, както по отношение на експериментална, така и по отношение на редовна употреба.

Три четвърти от анкетираните са пили поне веднъж алкохол през последния месец. Всеки пети заявява, че е пил по три питиета в рамките на един ден.
Трима от всеки пет ученици са се напивали повече от един път в живота си. Всеки тринадесети съобщава, че е имал проблем в полицията във връзка с употреба на алкохол.
Всеки трети от анкетираните ученици посочва, че пуши ежедневно през последната година. Филмите, книгите и приятелската среда са по-често използвани източници за информация от разговорите с родителите или учителите, показват още резултатите от проучването.