420 випускници на Юридическия факултет нa Софийския университет „Св. Климент Охридски" получиха дипломите си на официална церемония в аудитория 272 на университета.

„В този факултет са учили крупни представители на българската интелектуална мисъл - Димчо Дебелянов, Елин Пелин, Йордан Йовков, Христо Смирненски", припомни в приветствието си деканът на факултета проф. д-р Сашо Пенов, който откри тържествената церемония.

Специалността „Право", благодарение на нейните преподаватели, е на водеща позиция в рейтинговата система на висшите училища в България, посочи още той.

„Човек може да преживее без някои материални блага, но без вяра в правдата и справедливостта е невъзможно", продължи проф. Пенов, „Вие сте подготвени юристи, личности, които прилагайки закона ще влагат своя ум и сърце, за да възтържествува справедливостта", призова деканът на ЮФ.

Доц. д-р Милена Стефанова - заместник-ректор на СУ изрази убеждението си, че всички възпитаници на ЮФ ще прилагат справедливо закона и с чест и достойнство ще носят името „възпитаници на СУ".

„Помнете, че юрист се става цял живот. Не само защото действащото право се променя и развива динамично, а понякога и прекалено динамично, а защото знанието за него е необятно", изтъкна в приветствието си към абсолвентите председателят на Народното събрание Михаил Миков.

„Безкрайно е пътуването в света на правото. И вие днес тръгвате по този път. България има нужда от вас, от вашите знания и вашата работа, от вашата енергия, от вашата почтеност в служба на доброто и справедливото", допълни той.

Миков се обърна и към преподавателите от ЮФ с думите: „Уважаеми преподаватели, днес не само абсолвентите, но и всеки от гражданите на България ви дължи огромна благодарност. Защото успехите и авторитетът на факултета се основават на вашия висок професионализъм и любовта към това, което правите. Благодаря ви! Признателни сме за това".

От името на целия състав на Висшия съдебен съвет Михаил Кожарев, председател на бюджетната комисия на ВСС, поздрави абсолвентите с техния празник и им пожела да влязат в редиците на магистратите, за да упражняват юридическата професия според закона и морала.

Деканът на ЮФ прочете поздравителен адрес от главния прокурор на България, след което даде думата на отличника на випуска - Мартин Бъбаров, който произнесе приветствие към своите колеги. Той изказа благодарността си към преподавателите затова, че са ги научили, че да бъдеш добър юрист не значи да наизустяваш правни норми, а да задаваш правилните въпроси.

Празникът продължи с тържествено удостояване на проф. Евгения Коцева с Почетен знак на СУ „Св. Климент Охридски" със синя лента.

Шестимата отличници на випуска Мартин Бъбаров, Анастас Пунев, Десислава Димитрова, Пенчо Станчев, Димитър Стоянов и Цветелина Георгиева, бяха наградени от Михаил Миков с почетни плакети на Народното събрание и със специално надписан часовник от Висшия съдебен съвет.