Само 50 процента от родителите частично подкрепят учителската стачка, според изследване на Българската образователна коалиция, представено от социолога Кольо Колев в "София прес", предаде БТА.

Изследването е направено на случаен принцип между 557 родители от 12 града.

84 процента от децата в момента не ходят на училище или детска градина и тези данни са близки до данните на синдикатите, допълни Колев.

Според 53 процента от родителите качеството на образованието няма да се повиши, дори ако учителските заплати се увеличат със 100 процента.

Частичното увеличение на преподавателската заплата подкрепят 53.1 процента от родителите. 67.3 процента от анкетираните категорично отказват да заплащат дори 40 лева ежемесечно под формата на допълнителна такса или данък от своята заплата за повишението на учителските заплати.

Кольо Колев обобщи, че родителите в големите градове смятат, че квалифицираните учители в елитните училища трябва да получават над 760 лева, а в малките градове сумата е 600 лева.

За посредствен учител нормалната заплата в голям град, според родителите, трябва да бъде 433 лева, а в малък град - 380 лева.

Социологът подчерта, че стойностите, посочени от родителите, за нискокачествено преподаване се доближават до средната учителска заплата в момента, която е 403 лева.

Според статистиката на Българската образователна коалиция, децата в училищата и детските градини са 800 000, а заетият педагогически и непедагогически персонал в България е 184 374 души.

Средно един учител в страната обучава 4-3 деца, докато в Европейския съюз съотношението е 1-15, припомни Колев.

Едва 12 на сто от преподавателите владеят западен едик и само 15 на сто от тях имат добра компютърна грамотност, добави социологът Петър Митев.

Учителската стачка е резултат от липсата на единна образователна стратегия, обобщи кандидатът за кмет на София от коалиция "СЪЮЗ БГ" Юлияна Дончева.

В писмо до министъра на финансите Пламен Орешарски, изпратено вчера, тя е изразила мнение, че няма да се създаде бюджетен "трус" ако започне поетапното увеличение на учителските заплати.

В документа е записано, че необходимите средства могат да се вземат от високия за настоящата година бюджетен излишък, които по нейните думи би могъл да покрие първото увеличение от 25 процента на учителските заплати.