В 8 часа започна държавният зрелостен изпит по избран от учениците предмет.

Изтегленият вариант, по който ще работят дванайсетокласниците по всички 13 предмета, е "Вариант 1" от два възможни. Резултатите от матурата ще станат ясни до 10 юни, съобщи БНР.

За втора поредна година изпитът се провежда в един и същи ден с Националното външно оценяване по математика на седмокласниците.

Близо 64 хиляди зрелостници се явяват на втората задължителна матура по предмет по избор от 13 възможни. По традиция най-много дванайсетокласници са решили да се явят на изпит по География - над 20 хиляди. Втората предпочетена матура е по биология, а на трето място е тази по английски език.

Изпитът ще продължи 4 астрономически часа. Учениците трябва да пишат с черен химикал.

В 10 часа започва изпитът по математика за седмокласниците. Първата част, която е задължителна за всички е тест от 20 задачи, от които 16 са със затворен отговор, а останалите са със свободен.

Вторият модул, които е за кандидат-гимназистите е съставен от четири задачи. Две от тях изискват кратък отговор, а за останалите две ученикът трябва да аргументира решението си.

Целият изпит е с продължителност два часа и половина. Учениците трябва да пишат със син химикал и да чертаят с черен молив. Децата трябва да се явят най-късно 15 минути преди началото на съответните изпити като носят служебни бележки за допускане и документ за самоличност.