Значително са подобрили резултатите си на тестовете след 7 клас учениците от Търговище, Ловеч, Враца, София - област и Стара Загора, а традиционно високи остават резултатите в Пловдив и Варна.

Това каза министърът на образованието и науката Даниел Вълчев на представянето на обобщените резултати от изпитите за кандидатстване в гимназиите.

Общият успех по български език и литература е 4,53, по математика 3,76, а процентът на слабите оценки съответно 0,19% двойки по български език и литература и 4,09% по математика.

Като цяло, по думите на министър Вълчев, не се забелязват драстични разлики в успеха и знанията на седмокласниците.

Статистиката сочи обаче, че в сравнение с миналата година, броят на тройките и по двата предмета се е увеличил.

Относно преразказът, който беше част от изпитните варианти по български език и литература, цялостните наблюдения върху разработките на учениците сочат, че най-често допусканите граматични, правописни, пунктуационни и лексикални грешки са при:

  • Членуване на имена от мъжки род, ед. число;
  • При променливото „я";
  • При двойното „н" при прилагане на имената от мъжки род, ед. число;
  • Редукция и асимилация на съгласни звукове;
  • Неправилна замяна на буквите „и" и „й";
  • Употребата на главни букви;
  • Пунктуацията на сложно изречение и обособени части и предимно запетайките.

Като цяло 80% от седмокласниците успяват да преобразуват пряката реч в съответствие с всички норми, но едва 40% от тях предават съдържанието вярно, изчерпателно и се съобразяват с дидактическата задача.

Средният брой точки на преразказа възлиза на 16,55 точки.

Цялостната оценка на тестовете за след 7-и клас за тази година показа, че в сравнение с миналата година има незначителни разлики между процента слаби и процента отлични оценки и по данни на министерството показват сравнително добрата възможност чрез тест да се откроят най-добрите ученици ( т.е. да има селективна роля ) и да се проверят широк диапазон знания и умения.

Министър Вълчев беше категоричен, че тази година няма данни за изтичане на информация и оценките са обективни.

Датата, на която излизат резултатите от първия етап от класирането на седмокласниците е 11 юли, а между 14 и 16 юли включително те ще могат да се запишат.

Като отчете факта „че средното образование е едно много високо образование" министър Вълчев подчерта, че грешките на седмокласниците при преразказа са общ проблем на обществото.

Директорът на дирекция „Политика в общото образование" към министерството на образованието Евгения Костадинова отчете, че седмокласниците имат „пасивна лексика, която не винаги успяват да превърнат в активна".

Коментарът й беше и във връзка с факта, че голяма част от тях (т.е. 60%) допускат повторение на глаголи и използват еднообразни синтактични конструкции при преразказването на текста.

На журналистически въпрос каква е политиката на министерството на образованието спрямо предварителната информираност на учениците какво трябва да правят в извънредна ситуация, подобна на вчерашната (взривът на складовете, бел.ред.), министър Вълчев беше категоричен:

„Не мисля, че подобно обучение трябва да се въведе като задължително в учебния план. Още преди 2 години имахме подобно искане от Министерството на извънредните ситуации, но по мое мнение, учениците и в момента са доста претоварени и подобно обучение по гражданска защита трябва да се извършва под формата на незадължителна подготовка или в часа на класния ръководител".