По-високият стандарт на живот мотивира завършващите средно образование младежи да сменят местожителството си, показва проучване на Икономическия и социален съвет, представено на пресконференция в София. Липсата на работа и добри доходи са стимул за завършващите младежи да мигрират.

"Вътрешната  миграция може да окаже силно негативно влияние предимно в по-малките населени места. Напълно е възможно  тези малки населени места да обезлюдеят.

Около2/3 от учениците в 12 клас през учебната 2014-2015  са с нагласа да напуснат мястото си на живеене", обясни професор Лалко Дулевски.

"Учениците от най-големите градове са с нагласа да напуснат България. Децата от малките населени места предпочитат удобствата на по-големия град. 70% от учениците с нагласа да заминат в чужбина заявяват, че имат близки и роднини, при които могат да останат зад граница. Децата искат да учат", доволен е председателят на ИСС.

Икономически са причините, които учениците изтъкват като основни за намерението си да променят своето местожителство. По-високият стандарт на живот е най-силният мотив за миграционните нагласи на учениците. Само 3,4 % от 12-класниците заявяват, че не искат да живеят в България. Намирането на работа в населеното място е основният проблем.

Другият е ниският доход. "Нашите деца не са емигранти по душа", категоричен е Лалко Дулевски. Някои ученици посочват като мотив и недоборото образование в населеното място, където са.

"Колкото е по-висок успехът на ученика и образователния статус на семейството му, толкова по-ясно е изразено желанието за заминаване в чужбина", каза той.

На брифинга бе и президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той изтъкна, че за последните 6-7 години ежегодно от България трайно емигрират между 50 000-70 000 българи. "Това разбира се не са само ученици, поясни той. Над сто души дневно напускат държавата. Демографската катастрофа у нас не се подобрява, притеснен е Димитров. Той  подчерта ясните тенденции за емиграция.