Над 73 хиляди стажанти ще могат да се възползват от платени стажове от лятото на 2012 година.

Отпуснатите средства са по проект на Министерството на образованието. Те са предназначени за ученици от професионалните гимназии и студентите.

Стажът ще е 240 часа. Кандидатите ще получават по 2 лева на час.

Тези 240 часа те могат да вземат последователно в пълен работен ден или в половин работен ден. За всеки един студент ще се грижи академичен наставник от висшето училище и ментор от фирмата, в която той ще отиде на стаж, като работодател може да бъде и държавната администрация и общинската администрация, осведоми Евелина Христова, която е съветник по комуникационната политика на образователното министерство.

Най-интересното е, че сега водим разговори с университетите да може студентите от един университет да отидат на стаж в друг в спецификата, на която те се обучават. Идеята е това да повтори модела, с който след това студентите като граждани ще трябва да се сблъскат и в практиката си - да бъдат активни, да кандидатстват, да покажат най-доброто от себе си, да положат усилия, допълни още тя, цитирана от БНР.

Кандидатстването ще се извършва по електронен път от следващото лято. То ще е вид работна борса, в която ще участват кандидат-стажантите и работодатели.

Кандидатите ще представят своята автобиография и желаната институция или фирма, в която биха искали да премине стажът им. Работодателите ще избират своите стажанти след като се срещнат предварително с тях.