865 ученици от Варненска област, достатъчни да запълнят 30 паралелки, са емигрирали с родителите си през изтеклата учебна година.

Броят им е близо 8 пъти по-голям от този на отпадналите от училище. Още по-тревожно е, че тръгналите на гурбет с майките и бащите си ученици от региона са се увеличили двойно само за последната година, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование Венцеслава Генова пред в. "Труд".

Причините за рязкото увеличение на децата емигранти са икономически и социални. В областта първенец по брой отписани от училище заради заминаване в чужбина е Дългопол. Там от миналата есен до лятото на тази година 35 ученици са излезли с родителите си зад граница в търсене на по-добър живот.

"Заради тенденцията за увеличаване на тези случаи предложихме на просветното министерство да регламентира схема за проследяване на развитието на учениците, след като напуснат България. Ако се въведе такъв модел, ще имаме обратна връзка с училищата в чужбина, където се записват децата", разясни Генова.