Около 9 800 места не достигат в яслената и първа група на детските градини в София. Това съобщиха от столична община след първото класиране за прием в детските градини в столицата.

Децата, приети на първо класиране в първа градинска група и в яслени групи в София, са 6 700.

Директорът на дирекция "Образование" Мария Минчева заяви, цитирана от БНР, че от 2008 година до сега броят на кандидатите се е увеличил с над 7 000. Основните причини за това са високата раждаемост и механичният прираст от останалите части на страната.

При децата на 5-годишна възраст има недостиг от 800 места, като причина за това е изявено желание за конкретна детска градина. До септември от общината ще обхванат всички деца на тази възраст, а където това не е възможно да стане в детските градини, ще стане в училищата, посочи Минчева.

При децата на четири години има недостиг от 1 200 места за желаната детска градина а в същото време има свободни места в няколко столични райони. Недостигът при децата на три години е общо 3 300. Минчева увери, че част от сградите, които се строят през тази година, ще са за групи на деца на тази възраст и така недостигът ще бъде намален под 3 000 места. Недостигът при яслените групи е 4 500 места.

Броят на децата в детските градини за учебната 2010/2011 година е 223 200, което е с 16 400 или с 8% повече от броя им през 2006/2007 г. и с 2,5% повече от предходната година, съобщиха от Националния статистически институт.

От думите на Минчева стана още ясно, че средният брой деца в една детска градина за страната е 104. Най-много малчугани в едно заведение има в по-големите градове и по-малко в селата. Средният брой деца, формиращи една група, е 24, като в градовете той е 25, а в селата - 21.

Кметът на София Йорданка Фандъкова подчерта, цитирана от Дарик, че най-тежка е ситуацията с недостига на места за децата в яслена възраст - там кандидатстват 11 000 малчугани.

Общо около 1500 нови места очакваме да се разкрият до края на годината. Над 30 детски градини са проектирани до момента. От есента започват и текущите класирания, заяви Фандъкова.

Тя съобщи, че има райони, в които недостигът е тотално преодолян. Това са крайните градски райони. "До края на годината очакваме да бъде преодолян недостигът за детски градини в район Изгрев, в Младост, Люлин, Триадица", поясни столичният кмет изтъкна, че това са райони, в които броят на чакащите е най-голям, но там живеят и най-много млади хора.

Все още няма достъп до интернет системата, чрез която се кандидатства за прием. Резултатите от класирането ще могат да бъдат видени на 30 април както в сайта на съответното детско заведение, така и на списъци при входа на самите детски градини.