За 40-ти юбилеен път Академията на МВР откри новата учебна година.

Специални пожелания към възпитаниците на висшето учебно заведение отправи заместник министърът на вътрешните работи Павлин Димитров.

Той изрази увереност, че от високото ниво на обучение зависи професионализма на бъдещите служители, които работят за сигурността на държавата, опазването на реда и борбата с престъпността.

"Сигурен съм, че ви подготвят да работите за България като част от обединена Европа, защото вашето обучение е изцяло съобразено с международния опит и практики и е в съответствие с динамично променящите се изисквания на националната и световната наука, с предизвикателствата на професионалната практика и интересите на обществото", каза Димитров.

Заместник министърът е използвал случая да благодари на преподавателите за всеотдайността и компетентността им и им е пожелал успешна учебна година.

В академичното си слово ректорът на академията проф. д-р Румен Марков е поздравил курсантите и първия випуск студенти в бакалавърската програма "Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред".

От тази година с решение на предходното правителство факултет „Сигурност" престава да съществува, а специалността „Защита на националната сигурност" преминава към факултет „Полиция", обясни ректорът.

Марков подчерта, че висшето учебно заведение е изградило добра образователна традиция, подготовката на възпитаниците му е подчинена на европейските принципи - отстояване на ценностите на демокрацията, върховенството на закона и защитата на човешките права.