В навечерието на Деня на славянската писменост и култура, Управителният съвет на Националното сдружение на общините в България, изразява своята тревога за състоянието на образованието у нас.

Сдружението алармира за влошаващото се финансово състояние на общинските училища, породено от несъобразния с реалните нива на цените единен разходен стандарт.

От там алармират и за непредоставянето на предвидените в държавния бюджет за 2008 г. допълнителни средства за средното образование, въпреки постигнатите договорености с министъра на образованието и науката.

Сдружение на общините предупреждава и за тенденциите за противопоставяне на общините и директорите на училища като резултат от деформираното въвеждане на системата на делегираните бюджети.

В тази връзка от организацията настояват незабавно да се увеличат средствата за издръжка за 1 ученик през 2008 г., като се използват предвидените в държавния бюджет над 100 млн. лв. за подкрепа на реформата в образованието.

От там призоват и в най-кратки срокове да приключат процедурите по оценка и класиране на общинските инвестиционни проекти, с оглед използването на летния сезон за извършване на ремонтни и строителни дейности.

Сдружението настоява да се създадат и условия за прозрачност и публичен контрол върху финансовия ресурс за общинското образование, както и да се създаде организация за съвместна подготовка на промени в системата на делегираните бюджети през 2009 г., съобразени с реалните условия в общините и училищата.