Общо 33 изпитни работи са анулирани по време на днешната матура по Български език и литература, съобщиха от МОН. Общо 48 026 ученици се явиха на държавен зрелостен изпит по български език и литература при първоначално заявили желание за участие 52 575.

Анулирани са 33 работи, от които 19 за преписване и 14 за ползване на мобилна техника по време на изпита. Най-много анулирани работи има в Благоевград – 7, Пазарджик – 6, Бургас – 6 и Кюстендил – 3.

Заловиха шестима дванадесетокласници от Бургас да преписват на матурата по български език и литература, съобщи Виолета Илиева, началник на Регионалния инспекторат на образователното министерство.

Днес общо 3 075 зрелостници писаха в Бургас по откъс от повестта "Гераците" на Елин Пелин.

Преписвачите са били засечени от квестори, докато надничали в скрит мобилен телефон. На камерата предварително са били заснели всички теми, разказа Дарик.

Купиха отговорите от матурата за 80 лева
Обновена

Купиха отговорите от матурата за 80 лева

40 лева капаро и 40 лв., след като МОН обяви резултатите

Този механизъм бил използван, тъй като в училищата преди изпита бяха монтирани устройства, които заглушават сигналите на телефоните, което прави изпитания метод за диктовката от дистанция невъзможен.

Учениците, които са засечени да преписват, ще бъдат с анулирани изпитните работи. Те ще бъдат лишени от възможността да се явят на следващите матури в изпитната сесия тази година", уточни Илиева.

Продавали се отговори за матурата, която още не е готова

Продавали се отговори за матурата, която още не е готова

Това е измама и е за прокурор, категоричен Стаматов

В Пловдив дванадесетокластник е отстранен от държавен зрелостен изпит. Неговата изпитна работа ще бъде анулирана и няма да получи оценка. Ученикът си е позволил да използва мобилен телефон, съобщи Соня Мелоян, началник отдел инспектиране и организационно-методична дейност в Регионалния инспекторат по образованието.

"Не е ясно обаче, защо телефонът е бил у него, след като е указано, че те се оставят на определено място при влизане в залата", възмущава се инспекторът.

В града под тепетата 38 зрелостници не са се явили на матурите. Очаква се резултатите да бъдат обявени до 10 юни.

Припомняме, днес се провежда задължителната матура по Български език и литература. Децата писаха интерпретативно съчинение или есе върху повестта „Гераците“ от Елин Пелин.