„Честванията" по случай Деня на народните будители в София започнаха с протест на работещите в Националния археологически институт с музей при БАН. Причината за акцията е орязания бюджет на академията за 2012 година.

Протестиращите си окачиха примка около врата, като символ на погубването на българската наука.

Археолозите се обявиха срещу липсата на пари за заплати до края на годината; ниските заплати, неотговарящи на значението, което се придава на археологията и културното наследство според официалните твърдения на министър-председателя и министри от правителството.

От няколко дни от сградата на музея се вее черно протестно знаме. Днес археолозите издигнаха плакати с надписи: „Не на ликвидирането на БАН", „Който се труди честно, той не живее лесно." На самия музей пък беше окачен голям плакат „Като убивате археологията, подкрепяте иманярството."

По-късно тази вечер учените от БАН излизат на протест срещу орязването на държавната им субсидия. Той ще се проведе под формата на шествие-бдение със свещи.

Припомняме, в проектобюджета за 2012-а средствата за академията са намалени от 59 мил. лева на 54 млн. лева, въпреки обещанието на правителството да има увеличение на парите за наука като цяло. Финансовият министър Симеон Дянков пък заявил, че за 2013-а парите още ще бъдат намалени, а схемата, която иска да приложи за финансиране на академията е 1/3 държавна субсидия и 2/3 да бъдат набирани в конкурентна среда чрез проекти и договори.