Китай става все по-примамлива дестинация за получаване на висше образование за българските младежи. След Европа и САЩ младите хора у нас обръщат поглед и към Азия, за да разберат какви възможности за обучение и развитие може да им даде тя.

Доказателство за това е фактът, че на тазгодишното изложение "Световно образование" за първи път са представени два китайски университета. Единият от тях заема трето място в страната за изучаване на финанси и икономика.

Място в него могат да намерят и българите, тъй като университетът предлага бакалавърски и магистърски програми на английски език. Другата възможност за родните студенти в Китай пък дава университет, който предлага изучаване на медицина, водена на английски език. Самото висше заведение е на първо място в страната по политически науки и е известен като университетът на китайските политици и дипломати.

През настоящите почивни дни нашите млади хора могат да се запознаят и дори да изберат университета и страната, в която искат да получат висшето си образование.

В рамките на изложение "Световно образование", бъдещите студенти ще могат да разговарят със сто чуждестранни експерта по образование от над 60 образователни институции.

На изложението своите оферти представят и университети от Австрия, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Франция, Холандия, Швейцария.

На фона на обичайните дестинации за нашите студенти Азия става все по-примамлива, тъй като предлага изгодни такси за обучение по програми, които в други страни са по-скъпи. Друга подробност е това, че разходите за живот в Китай са значително по-ниски. Таксите варират около 10 хиляди долара за година, а разходите за живот излизат около 2 хиляди долара отново за година.

Все пак обаче най-желаната дестинация за обучения от българите си остана Англия. Тази есен на острова ще заминат 1020 наши млади хора, което е с 9% повече от сравнение с миналата година. В Холандия пък ще се обучават 380 първокурсници, а за Дания - 240.