Българите предпочитат да се образоват и да препоръчват на свои близки или приятели родните висши училища пред чуждестранните, показва изследване на Института за модерна политика.

Делът на анкетираните, които изразяват предпочитание към българските висши училища е 38 %, а към филиал на български университет в чужбина - 2 %. Към чуждестранни университети изразяват предпочитане 28 % от респондентите, а 9 % посочват като желана възможност следването в чужд университет в България или във филиал на чуждестранен университет у нас.

Малко по-голям е делът на висшистите, които биха предпочели университет в чужбина (35%) или чужд университет/филиал в България (9%), но все пак и при тях делът на предпочитащите български университет е най-висок (41 %), показват данните от проучването.

Сред най-предпочитаните специалиности са Икономика - от 19% от всички, участвали в допитването и от 14 на сто от висшистите. "Информатика и компютърни науки" желана от 16 % от всички, участвали в допитването. Към нея биха се насочили 23 % от висшистите, което я прави най-желана специалност сред хората с висше образование.

Правото е също в горните редове на класацията - 9 на сто от всички анкетирани биха се устремили към тази специалност  и 6 % от висшистите биха насочили своите деца и близки или самите те биха се заели да изучават дебрите на законодателната наука.

Туризъм, инженерство, педагогика, обществено здраве са другите области, към които проявяват интерес анкетираните в проучването, но той е по-слаб. Най-непредпочитани както от висшистите, така и от останалите запитани са политическите науки. Към тях интерес проявяват само 1% от запитаните. Психологията също не е сред най-желаните специалности, според проучването.

Представителното проучване на общественото мнение е проведено от Института за модерна политика в периода 26 юни - 4 юли сред 1020 пълнолетни жители в 101 гнезда в 28-те области на страната по метода на полустандартизираното интервю „лице в лице" по домовете на респондентите.