България е водеща страна в Централна и Източна Европа по използване на технологичните решения, които предоставя платформата на Google за образованието.

Това стана ясно по време на среща между министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и Уилям Флоранс, ръководител на Google Workspace за образованието в Централна и Източна Европа.

Анализът е на технологичния гигант и се базира на различни показатели. Оказва се, България е и на първо място по брой учители на глава от населението със световно признати сертификати за дигитални умения на технологичната компания. 

Данните показват, че около 500 училища и общо над 200 хил. потребители в страната ни използват активно възможностите, предоставени от облачната платформа на компанията.

"Ролята в глобален мащаб на технологични компании, които предоставят свободен достъп до образователни дигитални ресурси е ключов", посочи Цоков. По думите му е много важно да се насърчат училищата, които показват незадоволителни резултати на националните външни оценявания, да работят по-активно с дигитални ресурси.

Министърът на образованието изтъкна още, че целта на ведомството е училищата с ниски резултати да бъдат подпомогнати с въвеждане на дигитални решения. Според него инструментите на компанията дават тази възможност.

Участниците в срещата коментираха и как активното използване на технологии насърчава иновации в методите на преподаване. Флоранс подчерта, че всички виждат връзката между използването на технологии и иновативни практики на преподаване, но все още няма мащабни изследвания за това по света.

Други важни акценти в разговора бяха навлизането на изкуствения интелект, организиране на съвместно събитие за представяне на дигиталните решения в образованието и начините за по-масовото им използване у нас.

В срещата участие взе и заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева. 

Над 50 000 деца са върнати в училище за 6 години

Над 50 000 деца са върнати в училище за 6 години

С близо 40% е намалял делът на отпадналите ученици