Българските ученици знаят кой е Васил Левски. Това показват данните от анкета, проведена от детския сайт Az-deteto.bg в периода 27 януари - 16 февруари 2010 г.

В нея взеха участие 1203-ма ученика от цяла България на възраст от 6 до 14 години.

Децата познават основните моменти от живота на Апостола. Те знаят, че родният му град е Карлово, както и за какво получава прозвището Левски - лъвският скок.

Децата знаят, че Дякон Игнатий е монашеското му име и коя е най-известната му сентенция  - „Ако спечеля, печеля за цял народ. Ако загубя - губя само себе си". Учениците, взели участие в анкетата, са запознати с датата, на която е обесен - 19 февруари.

Най-лесен се оказва въпросът за датата на неговото обесване, на който са отговорили вярно 1125 деца, а 115 са сгрешили.

Най-много ги е затруднява монашеското име на Левски, като едва 749 деца дават верен отговор. Учениците са срещат затруднение и при посочване на родния му град, като трябваше да избират между Сопот, Карлово и Калофер.

6 души приписват на Апостола вазовото „Не се гаси туй, що не гасне", а 76 души смятат, че ботевото „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира" е изрекъл Васил Левски.

Анкетираните са от всички краища на България, като има участници и от чужбина - от Тетово (Македония), Оренбург (Русия) и Линдау, Германия.

Всички участници посочват, че в градовете и селата, където живеят има паметник или паметна плоча; улица, площад или училище, носещи името на Апостола на свободата.

След подробно проучване от страна на редакцията ще бъдат обобщени резултатите от последната част от анкетата, за да може новата информация да бъде добавена към инициативата „Да преброим паметниците на Левски".

Над 100 паметни знаци на Васил Левски в България и чужбина бяха преброени от читателите на www.Kafene.bg от март до юли 2009 г.

Събраната информация (в това число бюст-паметници, барелефи, орелефи и паметни плочи) е обобщена в специална карта на родолюбието, където са отбелязани местата с негов паметник:  http://www.kafene.bg/levski/