Ученички Парламентарният шеф Герджиков се измъчи, докато осигури кворум в залата, за да бъде разгледан Законът за народната просвета.
След като успяха да се съберат 149 депутати, те гласуваха на първо четене да отпаднат матурите за тази и следващата година.

Лютви Местан, който е вносител на предложението за промяна в Закона за народната просвета, обясни, че провеждането им до 2005 година е невъзможно, заради несъответствие между подзаконовите нормативни актове и текстове в закона.

Припомняме, че вече два пъти парламентът отлага матурите, а миналата година родители и ученици осъдиха министерството заради тях.

В кулоарите на парламента Лютви Местан заяви, че ще поиска от Министерството на образованието и науката екшън-план, с който да се гарантира, че след 2006 година няма да има ново отлагане на зрелостните изпити.

Народните представители отхвърлиха предложение на Любен Корнезов общият успех отново да бъде в писан в дипломите за средно образование.
Снежана Гроздилова обясни, че в документите освен общия успех, има още около 15 реквизита и нито един от тях не е записан в закона. По думите й, той не е необходим и за ВУЗ-овете, тъй като от няколко години е отпаднало балообразуването.

Депутатите не разгледаха спорния законопроект на Министерски съвет, в който се предлага да се въведат изпити преди 1, 5, 7, 8 и 9 клас.
Любен Корнезов от Коалиция "За България" обясни, че е в противоречие с правилника на Народното събрание трите законопроекта да не се гледат едновременно.
Председателят на образователната комисия Асен Дурмишев обаче заяви, че законопроектът не може да влезе в пленарна зала, защото не е обсъден от членовете на комисията.

Въпреки това Лютви Местан обяви, че ДПС няма да го подкрепи, защото в него се предвижда децата, които не са издържали изпита за 1 клас, да повтарят подготвителната паралелка.
Децата в някои региони не са виновни, че езиковата им среда не позволява да усвоят български език, посочи той.

Промените в Закона за народната просвета явно не предизвикаха особен интерес сред депутатите. След подканянията на парламентарния шеф Огнян Герджиков - "Пленарната зала е отворена за всички", "Посоката е отвън-навътре, а някои излизат - моля ви за отговорност към изпълнението на нашите задължения", "Всеки гост е ценен", той се принуди на направи поименна проверка.
След тичане по кулоарите, в пленарна зала бяха преброени 149 народни представители. Междувременно от Националното обединение за граждански контрол на институциите настояват преди въвеждането на матури да има критерий за оценка на качеството на обучението, предаде БНР. В писмо до Парламентарната комисия по образование и наука те посочват липсата на държавни образователни изисквания за учебно съдържание и на система на оценяване.