С химните на България и ЕС в Софийския университет „Св. Климент Охридски" официално беше открит ХХІІ Международен конгрес за византийски изследвания.

Събитието минава под патронажа на президента Георги Първанов и министъра на културата Вежди Рашидов, които обаче не присъстваха лично на церемонията по откриването на конгреса, въпреки заявката си за участие.

Приветствено слово от името на държавния глава прочете Боряна Бужашка, секретар на президента Георги Първанов.
За мен е много висока чест като секретар на президента, да ви поздравя от името на държавния глава", посочи Бужашка. Тя припомни, че за втори път този конгрес се провежда в София.

„Днес отново България предлага своето гостоприемство на повече от 1000 учени от 40 страни", се казва още в приветствието на президента Първанов.

Дълбоко съм респектиран от ролята и значението на тази хилядолетна империя. Темата на конференцията „Византия без граници" ми е особено близка, освен като историк и като държавен глава ", се посочва в поздравителния адрес на президента. В него той изразява надеждата, че благородните усилия на всички учени ще задълбочат познанията за Византия.

В началото на церемонията участниците в ХХІІ Международен конгрес за византийски изследвания чуха няколко изпълнения на църковнославянски песнопения, изпълнени от хора на Богословския факултет.

Зам.-министър Митко Тодоров прочете приветствено слово от името на министърът на културата Вежди Рашидов, който също не дойде за официалното откриване на конгреса. В поздравителния адрес министър Рашидов казва, че се гордее, че България е спечелила правото да бъде домакин на такъв престижен международен форум.

Министерството на културата и българските културни институти направиха всичко възможно да представят пред ценителите и специалистите в тази област някои от най-ценните експонати, илюстриращи византийската епоха", посочва Вежди Рашидов в приветственото си слово.

Припомняме обаче, само преди няколко дни организаторите се оплакаха, че въпреки дългогодишната подготовка за традиционния международен конгрес и съпътстващите изложби, тази година в България няма да пристигнат за изложението 6 оригинални ръкописа от Гърция.
Причината е, че министър Вежди Рашидов със закъснение е подписал необходимите документи и с това е забавил процедурата.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, която дойде на официалното откриване, също приветства участниците в ХХІІ Международен конгрес за византийски изследвания.
„Присъствието ви днес тук е доказателство, че прекрасното име София - мъдрост е изпълнено с дълбок смисъл. Девизът на София - "расте, но не старае" и отговорът как е възможно това, откриваме особено убедително в духовността, защото мъдростта е вечна", посочи Фандъкова.

По думите на столичния кмет, благодарение на усилията на учените, сега става възможно разкритието на софийските древности и тяхното възраждане за нов живот. Столична община се включи със съорганизирането на изложбата „България и Византия православни цивилизации", припомни Фандъкова и покани всички на откриването й.

"Историята и културата на Византия е неделима част от историята на България. Те са свързани с ежедневната борба и с културния обмен с тази велика цивилизация - Византия", заяви от своя страна министърът на образованието Сергей Игнатов.

По думите му с просто око е видно, че византийската култура живее и днес и допълни, че византийската култура и византийската картина на света, могат да бъдат видени в ежедневието на Светата ни православна църква.