От „Студентски столове и общежития" се свързаха с news.bg, за да успокоят студентите, че няма да има увеличение на студентските наеми и такси нито от първи март 2009-а, нито е обсъждана изобщо такава идея.

До края на тази учебна година със сигурност няма да има подобно нещо, обясни Константин Марков, изпълнителен директор на „Студентски столове и общежития" ЕАД-София.

Опровержението на „Студентски столове и общежития" е във връзка с публикуваната в news.bg информация, че предстои двойно увеличение на студентските наеми и консумативи през новата учебна година, съобщено в писмо от група независими студенти.

Във връзка с информацията под заглавие „Независими студенти срещу увеличаване на студентските наеми" Марков заявява категорично позицията на „Студентски столове и общежития" ЕАД-София.

Според нея увеличаване на студентските наеми няма от ноември 2008, когато за последен път е увеличен студентският наем с 2 лв.

Решението за това е взето в началото на миналата година от Съвета на Директорите на „ССО" ЕАД, след направен обстоен анализ и е съгласувано с Националното представителство на студентските съвети, съгласно изискванията на наредбата за ползване на студентските столове и общежития.

От ССО са приложили и заповеди за 2007-а и 2008-а, откъдето може да се види с колко е нараснал наемът за 2008-а спрямо наемите за предишните години.

Месечните наеми за едно легло в студентските общежития от първи септември 2008 година за студенти, докторанти и специализанти на редовно обучение (държавна поръчка) са:

  • за зимен период - 40 лв.
  • за летен период - 35 лв.
  • семестриален депозит - 15 лв.

За сравнение, през 2007-а година наемите са били с 2 лв. по-евтини - 38 за зимен период, 33 - за летен, а размерът на семестриалния депозит е бил съшият - 15 лв.