Приемът във висшите училища да става на база реализирани студенти. Тази промяна се предвижда да залегне в новата стратегия за висшето образование.

Това обяви в Пловдив просветният министър Анелия Клисарова, която участва в заседанието на Съвета на ректорите.

Основен акцент на Съвета е оперативната програма "Наука и образование за интелектуален растеж 2014-2020 година", съобщава БНР.

Стратегическото планиране във сферата на висшето образование е основополагащо, тъй като трябва да се сложи край на произвеждането на висшисти, които след това остават без работа, подчерта проф. Клисарова.

"Новата тенденция за финансирането на университетите няма да е на брой студенти, а ще е на брой реализирани студенти или ако сто човека са завършили и стоте са се реализирали на пазара на труда, то това означава, че за следващата година в планирането ще бъдат планирани не сто, а 120 и това ще бъде един от основните показатели, който постепенно ще влезе и ще регулира в случая пазара на приема. Това е изключително важно и ще се взема предвид финансирането на университетите", уточни образователният министър.

Тях допълни, че ще се взме предвид научната продукция, както и рейтинговата система.

Министър Клисарова допълни, че тенденцията е към 2020 година в България да има над 30% висшисти, като от тях 80-90% да се реализират на пазара на труда. Другата тенденция е да се намали броят на децата, отпадащи от училище и те да не са повече от 11 на сто. В момента 25% от учениците, предимно между 4-ти и 8-и клас, напускат училище. Затова се предвижда да бъдат създадени програмите "Учене през целия живот" и "Втори шанс".

Министър Клисарова каза, че протестите я мотивират да работи повече и по-отговорно. Тя е оптимист, че по повечето от предложенията на синдикатите в сферата на училищното образование ще бъде постигнат консенсус. Тя се ангажира и да се бори за постигането на 5% от БВП за образование.