Догодина средствата за възнаграждения на учителите ще бъдат с 1.380 млрд. лв. повече спрямо 2017 г. Това обяви във Велико Търново министърът на образованието Красимир Вълчев, цитиран от "24 часа".

По негови думи тази година има безпрецедентен ръст на средствата за образование, които са увеличени с близо 700 млн. лв.

Министърът подчерта, че за добро образование трябва да имаме добри, мотивирани и подкрепени учители. По тази причина било важно да се вземе решение за инвестиране в учителите.

С над 15% увеличават заплатите на учителите от догодина

С над 15% увеличават заплатите на учителите от догодина

Стартовата основна заплата за учител става 1260 лв.

Относно кризата с коронавируса Вълчев посочи, че някои от училищата имат трудности с делегираните бюджети, предимно заради разходите за дезинфектанти. Предвижда се те да бъдат подкрепени в края на годината, така че това да не е за сметка на други разходи и да позволи училищата да приключат нормално бюджетната година, а директорите да дадат допълнително възнаграждение.

По думи на просветния министър са предоставени 14 млн. лв. на училищата за закупуване на 16 000 лаптопа за учителите. Освен това са одобрени средства от ЕС за още 80 000 устройства, които обаче няма да могат да бъдат закупени в близките 2-3 месеца поради недостиг в глобален мащаб на устройства в големи количества.

Двойни учителските заплати обещава Борисов до края на мандата
Обновена

Двойни учителските заплати обещава Борисов до края на мандата

Учителската професия няма да бъде заменена, категоричен образователният министър