Ще се опитам да работя за интегритета между висшето образование, науката и иновациите. Това каза новият заместник-министър на образованието и науката с ресор „Висше образование и наука” проф. Иван Димов.

Новият заместник-министър бе представен от министъра на образованието Меглена Кунева като човек, чиято биография е с размер на кратък роман.

Проф. Димов заема мястото на освободения по негова молба проф. Николай Денков. Димов заяви, че ще работи за това процесът на интегритет между висше образование и наука да продължи да нараства.

При представянето Кунева обяви, че не е лека задача да се влезе в една материя по средата на мандата, когато една голяма част от нещата са задвижени.

Проф. Димов е досегашен председател „Информационни и комуникационни технологии” към БАН, автор е на редица математически модели в областта на икономиката, работил е за създаване на центрове за върхови постижения. Също така той е международен оценител на проекти за НАТО.

Министър Кунева заяви, че първата и много важна задача пред новия зам.-министър е свързана с научната база данни, които са изключително важни за българската наука. Той е автор на 135 статии в международни научни списания. По думите й той ще трябва да реши „забатачения проблем”, свързан с базата данни за българските учени.

Проф. Димов заяви, че основните задачи, които предстоят, са свързани с финализиране на Стратегията за научните изследвания, довършване на Национална пътна карта за научна инфраструктура. Той отбеляза, че вече имаме сериозна научна инфраструктура – структури, които са уникални в областта на биологията, генетиката, химията, но по думите му тя не се ползва достатъчно ефективно.

Друг аспект на дейността, която ще развива новият заместник-министър, е работата с младите учени, привличането на младите учени, постдокторантски програми, връзката с ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”.

Той посочи, че предстои довършването на оценката за висшите училища и въпросните „защитени” специалности, както и довършване на новите критерии за прием за ВУЗ-овете.

Проф. Иван Димов допълни, че предстои приемане и прилагане на Закона за академичния състав.