На специална церемония, състояла се в сградата на МОН, вицепремиерът и министър на образованието Даниел Вълчев връчи тазгодишните награди „за особен принос в науката, и за основен принос в науката за млад учен".

Тазгодишният носител на наградата за особен принос в науката стана проф. д-р Ваньо Иванов Митев, д-р на биохимичните науки от медицинския университет - София. При връчването на наградата проф. Митев благодари за оказаната му голяма чест и подчерта, че посвещава тази награда на своя баща, известния учен проф. Иван Митев, известен с редица трудове в областта на медицината и най-вече с труда си, посветен на 6-ия сърдечен тон.

Проф. Ваньо Митев през последните 5 години има над 50 публикации в наши и чужди списания в областта на биохимичната наука. Проф. Митев има създадена школа в областта на клетъчната сигнализация, която е единствената по рода си на Балканите.

Наградата за особен принос в науката за 2006 г. за млад учен, която е учредена през 2004 г., бе връчена на научен сътрудник първа степен д-р инж. Весела Цветанова Кръстева от централната лаборатория по биомедицинско инженерство към БАН.

Приносът на д-р Кръстева се изразява не само в нейната широка научна дейност, но и в участието й в международен колектив, създал нов вид дефибрилатор за Бърза помощ, удостоен от Европейската организация за стандартизация с еврпейски сертификат "СЕ" за висока ефективност, който е серийно производство за пазарите на Европа и САЩ. Д-р Кръстева е носител и на наградата на БАН за 2006 г.

"Професор Марин Дринов", връчвана на млади учени със значителни приноси в областта на автоматичния анализ на биоелектричните сигнали на сърцето.

Припомняме, че годишната награда на МОН за особен принос в науката се връчва от 5 години и представлява комплексна оценка, включваща основни критерии като научни постижения в страната и чужбина през последните 5 години, научни трудове, монографии, присъдени престижни международни награди, създаване на научни школи, личен принос на успешно защитилите докторанти, участие в управлението и работата на международни научни програми и колективи.