Академичният съвет на Стопанската академия в Свищов е гласувал решение, с което на бившия ректор проф. Величко Адамов ще бъде отпусната пожизнена заплата от 1500 лв. Условието е той да остане да работи във висшето учебно заведение и да има кабинет с компютър, съобщи БТВ.

Информацията за решението на Академичния съвет потвърди временният ректор проф. Иван Върбанов, назначен със заповед на просветния министър Танев.

По тълкуванието на Върбанов в правилника на университета съществува разпоредба, която позволява такава практика. Лично неговото мнение е, че това „не е нормално, но е квинтесенцията на управлението на проф. Адамов".

Това е уникално и възмутително, мен ме е срам, каза още настоящият ректор. Той уточнява, че подобен статут имат и почетните професори, което е било въведено заради проф. Камен Каменов.

Иван Върбанов заявява обаче, че няма намерение да разпише подобна заповед.

От своя страна министърът на образованието Тодор Танев коментира, че решението на Административния съд показва юридическата правота на заповедта за назначаването на служебен ректор.

Припомняме, след разбунтуване на преподаватели от Свищов, стана ясно, че гласуван нов ректор на академията е проф. Теодора Димитрова, но изборът не е легитимен. Заради скандалите, които избухнаха във висшето учебно заведение, министър Танев назначи служебен ректор на 3 юни, който обаче не беше допуснат до административните кабинети.
Според запознати новият ректор е поставено лице на бившия ректор Величко Адамов, около чиято фигура още преди години се разви скандала с тефтерчето на Красьо Черния.

Министърът настоява за спешно организиране и провеждане на избори за ректор на академията. Това трябва да се случи до края на учебната година за студентите, тъй като без тяхно участие във вота, той няма да бъде легитимен.

Просветният министър заяви и че е предупредил да няма лов на вещици в Стопанската академия. По отношение на професорската титла на 35-годишната Теодора Димитрова, министър Танев заяви, че няма намерение да извършва проверка.

"Има защитена десертация и присъдена титла. В музиката например има Моцарт-дете чудо", каза Тодор Танев.