896 български учители в неделните училища по света няма да могат да се пенсионират като такива. Те ще получат единствено право на осигурителен стаж. Това стана ясно по време на разглеждането на въпроса за пенсионните права на учителите ни зад граница от парламентарната комисия по политиките за българите в чужбина.

В същото положение са и колегите им в страната, които по една или друга причина вместо в държавно училище преподават в частна школа или училище. Без право на учителски стаж и ранно пенсиониране са и преподавателите във висшите училища в страната. Това бяха и част от аргументите, с които от НОИ се опитаха да насочат вниманието на народните представители към режима на упражняване на техния труд - по-епизодичен и несистемен, заради което и учителите в неделните училища извън страната не следвало да се пенсионират като такива.

Наталия Михалевска, директор на дирекция в Министерство на образованието, констатира, че ежегодно държавата харчи над 8 млн. лв. за неделните училища. Средствата отиват предимно за учебни помагала и заплащане на лекторските по български език, география и история. Проблем, по думите на Михалевска, представлява това, че българските неделни училища нямат статут на възпитателни учебни заведения - нито по стария, нито по новия закон. Оказва се, че учителите там са заети по трудови правоотношения към консулските и дипломатическите представителства или православните общини.

Сред аргументите стажът на българските учители в неделните училища да се признава единствено като осигурителен, но не и учителски, е и фактът, че обезщетението за ранно пенсиониране, на което имат право преподавателите у нас, се изплаща от Учителския пенсионен фонд. Вноските за него се правят единствено от работодателя.

Такива вноски се полагали единствено на учителите в гимназии, средни училища и детски градини по Закона за училищното и предучилищното образование.

Според Михалевска може да се предприемат стъпки за промяна на самия Закон за училищното и предучилищно образование. Можело обаче да се пристъпи към признаване на общия осигурителен стаж по гражданския договор, по който учителите работят и на който те така или иначе имали право - щом ставало въпрос за работа в държава член на ЕС или държава, с която страната ни има подписано споразумение за социална сигурност по трудовото законодателство.

Така депутатите не можаха да стигнат до консенсус необходими ли са промени в законодателството. За да не оставят обаче този проблем висящ, народният представител от ПГ на БСП лява България Дора Янкова все пак предложи създаването на работна група, която да го разгледа по-обстойно.