Още 5 млн. лв. отпуска кабинетът за фонд „Наука". Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов. Той е разпоредил министрите Симеон Дянков и Сергей Игнатов да се срещнат с ръководството на БАН.

Ще има кофинансиране на всички проекти, категоричен бе министър-председателя и допълни: „Така както Еврокомисията работи с нас, така и ние ще работим с БАН."

На всеки аргументиран проект на БАН държавата ще отпуска като кофинансиране от 10 до 15 милиона лева, поясни още Бойко Борисов.

Според премиера БАН ще има по-високи заплати, когато Академията започне да печели от разработването на европроекти. Именно това иска и държавата от БАН.

Заплати ще имат, когато работят по проекти, заключи Борисов.

Припомняме, учените подновиха протестните си действия заради намалената държавна субсидия, предвидена в Бюджет 2012 година. Шефът на Академията акад. Никола Съботинов определи тази сума (54.7 млн.лв., бел.ред.) като катастрофа. По думите му учените са обречени, тъй като всички пари, определени от институти, са свършили.

Финансовият министър обеща през 2013 година средствата да бъдат съкратени още повече.

В Деня на народните будители стотици учени се събраха пред сградата на БАН и запалиха свещ в знак на протест на тези правителствени решения. По-рано през деня своето недоволство, с примка на врата, изразиха и служителите на Националния археологически институт с музей при БАН.

Президентът Георги Първанов от своя страна изрази готовност да защитава исканията на учените пред министър-председателя.