Премиерът Бойко Борисов, образователният министър Сергей Игнатов и ръководството на Софийския университет са решили да набележат мерки за подобряване на състоянието на добрите университети в страната.

За това съобщи ректорът на Алма Матер Иван Илчев на пресконференция след срещата между Борисов, образователния министър и Академичния състав на ВУЗ-а.

На нея стана ясно, че премиерът е дал положителната си оценка за промяна в нормативната уредба „ЗВО", а именно даване на възможност на държавните висши училища за обучение на студенти в платена форма на обучение при наличие на свободен образователен капацитет.

Борисов е посочил, че е готов да прокара тази идея до началото на настоящата кандидатстудентска кампания, тоест още тази година да бъде въведен платеният прием.

Иван Илчев обаче заяви, че самият той е резервиран за мярката. Според ректора на СУ тя едва ли ще има голям икономически ефект, а наплив на студенти ще има към специалностите, към които и сега е налице голям интерес.

През последния месец и половина имаше напрежение между СУ и МОНМ. Пределно си даваме сметка за ситуацията, в която се намира страната.
                                И. Илчев

Ректорът на СУ обясни, че капацитетът на висшите учебни заведения е 29 000, а в момента се обучават малко над 25 000. Платеното обучение в такъв случай ще засегне около 4 500 студенти.

По обсъжданата точка две, а именно - възможност на студентите от ЕС и ЕИП да се обучават срещу заплащане, без да е необходимо участието им в конкурсни изпити, провеждани от висшите училища, и двете страни са постигнали съгласие, че също трябва да има промяна в нормативната уредба.

Единодушно е било и мнението за необходимостта от създаване на комисия, която да разработи програма за развитие на образованието и науката в дългосрочен план.

Що се отнася до проблема за Ботаническата градина, Илчев съобщи, че Борисов е обещал да бъде обсъдено, заедно с Вежди Рашидов и ръководството на СУ, разрешаването на спора.

Стана ясно, че решението на Министерски съвет, с което градината е прехвърлена на културното министерство, може да бъде преразгледано. Всяко решение е предпоследно, заяви Иван Илчев.

Като цяло ректорът на СУ е зареден с умерен оптимизъм след срещата с премиера Борисов и министър Игнатов.

През последния месец и половина имаше напрежение между СУ и МОНМ, посочи той. Пределно си даваме сметка за ситуацията, в която се намира страната, изтъкна още ректорът. За да има успех една образователна политика, трябва да има приоритети, допълни Илчев и отбеляза: Настояваме за приоритети.

Стана ясно, че снощи той е провел дълъг разговор с премиера. Борисов е предложил сам да участва в срещата на Академичния съвет на Алма Матер. Според Илчев последвалата среща днес е била откровена. Бойко Борисов е заявил - пари няма, дайте да видим какво можем да направим.

По-рано Академичният съвет на Софийския университет представи на премиера основните проблеми пред висшето учебно заведение.

Като цяло по време на разговорите бяха обсъдени затрудненията на университета, начините за спестяване на разходи и възможността за въвеждане на платено обучение.

45 антикризсни мерки обсъжда СУ, обясни още ректорът. Той посочи, че със сигурност ще има оптимизиране на разходите в администрация и ще има съкратени служители.

Сред представените проблеми на премиера беше и промяна в методологията за определяне на броя на приеманите студенти и докторанти за обучение във висшите училища и научните организации при запазване на размера на издръжката.

На вниманието на Борисов бяха посочени и възможностите за намаляване на разходите и оптимизация на дейността през следващите 6 месеца, задвижване на процедура за съвместен българо-корейски IT координационен център, както и промяна в начина на акредитация на висшите училища и реално обвързване на оценката с финансирането.

Благодаря на г-н Борисов за отделеното време и вниманието, с което с отнесе към нашите проблеми. За първи път в професионалната ми кариера се случва министър-председател да присъства на заседание на Академичния ни съвет, заяви след заседанието проф. Илчев.

От своя страна премиерът Борисов изрази мнение, че реформата в образованието и учебните заведения трябва да се случи с участието на преподавателите и ръководителите им.

Той отбеляза, че в момента всички европейски държави свиват максимално разходите си и България не може да бъде изключение.

От нас сега се изискват финансова дисциплина и безкомпромисна борба с корупцията и организираната престъпност. Поел съм тези ангажименти и ще ги изпълня, категоричен бе Борисов.