БСП иска стрес-тест на Министерството на образованието и науката, по примера на банките.

"Кунева не разбира проблемите на образованието и науката и това министерство (б.р. МОН) трябва да бъде поставено на стрес- тест", настоя по време на пресконференция на "Позитано" 20 Светла Бъчварова от БСП.

Тя посочи, че в парламента няколко пъти са искали оставката на министъра на образованието заради проблеми по прилагането на закона и невъзможността той да стартира през август.

По повод скандала с обществената поръчка за рекламни материали на МОН, бившият просветен министър Анелия Клисарова коментира, че не смята, че Кунева не е знаела.

Кунева бясна, в нейно отсъствие МОН пуснало скандална обществена поръчка

Кунева бясна, в нейно отсъствие МОН пуснало скандална обществена поръчка

За сувенири и рекламни материали на стойност 2,050 млн. лв. без ДДС

Припомняме, стана ясно, че Министерство на образованието е обявило обществена поръчка за сувенири и рекламни материали на стойност 2,050 млн. лв. без ДДС. Финансирането е за сметка на държавния бюджет и на европейските фондове. Особено скандално е, че сред артикулите планирани да бъдат закупени са запалки и плажни кърпи.

"С тези 2 млн. лв. може да направим поне 4 нови защитени училища", заяви Клисарова и допълни, че е добре, че поръчката беше спряна.

Клисарова обърна внимание на измерението на проблемите в образованието днес. 4 590 деца, 7%, не са записани в 1 клас.

По думите й, 25 от 100 деца не отиват в пети клас. „Тази година 11 257 ученици ще бъдат по-малко на училище, и то поради това, че не са се записали", коментира Клисарова. Те са отпаднали за учебната 2015-2016 г.

Експросветният министър коментира, че това не е демографската криза. Според Клисарова образованието ни е стигнало дъното.