Приетият Закон за професионалното образование по никакъв начин не отчита фактическото положение с професионалното образование в България. Това каза Валери Жаблянов от ПГ на „БСП лява България” на брифинг в парламента. 

Припомняме, че по-рано промените в закона минаха на първо четене в пленарна зала. Съгласно тях учениците в професионалните гимназии вече ще държат две матури, вместо три. Те ще са по Български език и литература и по професионален предмет.

Учениците в професионалните гимназии вече с по две, вместо с по три матури

Учениците в професионалните гимназии вече с по две, вместо с по три матури

Промените в Закона за професионалното образование минаха на първо четене

Според Жаблянов проблемите в сферата на професионалното образование са значителни. Той визира липсата на интерес у учениците и у родителите към него, липсата на връзка между българската икономика и кадрите, липсата на мотивация в местните органи на властта, общинските съвети да поддържат и развиват професионално образование, липсата на планиране от потребността на кадри за професионално образование. 

„Ние гласувахме против предложенията за промени в Закона за професионалното образование и считаме, че те по никакъв начин не решават ключовите въпроси”, коментира той.

Жаблянов изтъкна, че остава открит въпросът за професионалните земеделски училища, за издръжката на професионалното образование и частните колежи, както и за съдбата на приетите начални паралелки в съществуващите професионални гимназии, които би следвало по смисъла на новия закон да бъдат трансформирани в професионални колежи.

„Всичко това ще предизвика още по-голям хаос в системата на средното образование, ще демотивира учениците и кандидатите за професионално образование, а липсата на планиране ще превърне закона в сбор от празни текстове”, коментира още депутатът.

Мариана Бояджиева изтъкна, че около 30% са намалели постъпващите в професионални училища в същото време 170 професии има недостиг на кадри.

„В закона трябва да бъдат направени сериозни, а не козметични промени”, коментира Бояджиева и изтъкна, че такива са днес приетите законови промени.