Децата в професионалните гимназии най-после ще бъдат с две матури, вместо досегашните задължителни три. Това стана, след като депутатите гласуваха на първо четене промените в Закона за професионалното образование.

От общо 121 гласували 89 бяха „за”, 17 „против” и 15 „въздържал се”.

С промените се синхронизират разпоредбите от Закона за предучилищното и училищно образование и тези в Закона за професионалното образование, с което на практика остават две задължителни матури за учениците в професионалните училища – по Български език и литература и по професионален предмет. Досега учениците държаха освен матурата по професия и още една матура по предмет по избор.

Слаб интерес към Закона за професионалното образование в пленарна зала

Слаб интерес към Закона за професионалното образование в пленарна зала

Депутатите събраха кворум от втори път

Подкрепа законопроектът получи от учредителя на ДОСТ Лютви Местан. Той определи промените като синхронизиращи и изтъкна, че изказванията против са пример за самоцелна опозиционност и политиканстване.

Той изтъкна, че основният проблем, който трябва да бъде решен с дуалното обучение, е свързан с подготовката на кадрите за професионалните училища. Причината е, че на практика обучението по специалността започвало, след като учениците завършат и попаднат в предприятието.

Преди това Мариана Бояджиева от ПГ на „БСП лява България” изтъкна, че около 65% от работодателите заявяват, че имат проблем с намирането на кадри.

Спор възникна около преминаването на гимназиите към общините. Социалистът Стоян Мирчев заяви, че някои общини страдат от недофинансиране и точно в тях училищата можели да бъдат и пожертвани. Мирчев посочи, че намаляването на учениците в професионалните гимназии е с над 30%. „Държавата не предлага възможност за реализация”, коментира още той.

Герберът Снежана Дукова обясни, че тези, които не преминат към общините, ще преминат към Министерство на образованието. Тя заяви, че ПГ на ГЕРБ ще подкрепи тази промяна, защото тя е в синхрон със Закона за училищното и предучилищното образование. Дукова посочи, че думата образование за ГЕРБ значи грижа, последователност.

Красимир Богданов от патриотите също изтъкна, че в някои общински съвети се работи за закриване на училища, за да могат учениците да бъдат привлечени към други учебни заведения.