Президентът на САЩ Джордж Буш заяви, че неуспешната война във Виетнам преди три десетилетия е дала важни уроци за борбата в Ирак, предаде АП.

Ще победим, ако не се отказваме" беше лаконичен Буш при пристигането си във Виетнам.

Тук американският президент се срещна с австралийския министър-председател Джон Хауард, един от най-силните съюзници в иракския, виетнамския и др. конфликти.

Буш каза, че е имало уроци за научаване от войната във Виетнам - най-дългият конфликт в американската история.

Буш нарече войната в Ирак „голямата борба" и допълни „Нужно е много време на надеждната идеология - идеологията на свободата да победи идеологията на омразата".

В годините след 1975 г. и падането на подкрепяният от Вашингтон режим в Сайгон, Съединените щати и Виетнам преодоляха разногласията си от войната.

Буш заяви, че е обещаваща способността на държавите да превъзмогват миналите си противоречия в името на общото благо.

„С Лаура си говорихме, колко невероятен е фактът, че ние сме във Виетнам. Първата ми реакция е, че в хода на историята обществата се променят и взаимоотношенията могат постоянно да се изменят към добро" каза Буш.

Той каза още, че е уверил Хауард, че „работата ще бъде свършена" и че ще останат зад политиката на иракския министър-председател Нури ал-Малики.

„Ще победим, освен ако не се откажем" каза Буш. „Правителството на Малики ще се справи, ако коалиционните сили не напуснат Ирак преди то да има шанс за това."

Буш изрази признателност за австралийската помощ в Ирак, а Хауард от своя страна обеща, че Австралия няма да напусне Ирак.

„Напускането на Ирак от коалиционните сили преди иракчаните да са готови да се грижат за себе си и да се радват на демокрацията, която искат, би било катастрофален провал на нашата кауза" допълни министър-председателят.

С пристигането си в Ханой, Виетнам американският президент Джордж Буш става вторият американски държавен глава, посетил страната след края на Виетнамската война през 1975 г. 

Буш пристига от Сингапур, за да присъства на годишната среща на върха  на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество.

На срещата на АТИС Джордж Буш ще постави акцент върху свободната търговия и регионалната солидарност срещу ядрените планове на Северна Корея.

Това посещение на американския президент бе отбелязано много по-слабо от посещението на предишния президент Бил Клинтън, отбелязва АП.

Кондолиза Райс пристигна във виетнамската столица ден преди президента.