Колко ще струват частните училища на държавата? Този въпрос поставиха депутати от "БСП Лява България" по време на заседание на парламентарната бюджетна комисия.

Ресорната комисия прие на първо четене дълго подготвяни промени в Закона за предучилищното и училищното образование, които "ремонтират" изцяло образователната ни система.

Една от съществените идеи на ГЕРБ в този закон е държавата да започне да финансира със свои пари и частните училища у нас, а не както до сега - да дава пари за ученици само в държавни училища. Като бюджетна комисия народните избраници от нея обърнаха поглед и концентрираха вниманието си именно към това, колко ще струва новият закон за училищното образование.

От левицата се обявиха твърдо против идеята да се финансират с държавни пари и частните училища, но все пак попитаха колко би струвала на държавната хазна подобно изменение.

"9,8 млн. лева са необходими за финансиране на частните училища за година", отговори депутатът от ГЕРБ Снежана Дукова, която дойде при колегите си от тази комисия, за да ги убеди в плюсовете на законопроекта.
Дукова посочи и други данни, според които частните училища са 162, а в тях работят между 700 и 1000 учители.

"Парите няма да бъдат 9 млн. лева, защото частните училища ще се увеличат многократно", убеден е обаче народният представител от БСП Димитър Горов и добави като още едно притеснение, че ситуацията с частните училища се стане като с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и самите училища ще бъдат ощетени.

"Ведра илюзия е това, че частните училища ще се увеличат", отговори му обаче Дукова.

Въпреки предоставените данни, от БСП останаха недоволни и отсякоха, че като бюджетна комисия гласуват промени, за които не е ясно колко струват.

„Трябва да се дадат разчети и тогава да се произнесем", предложи социалистът Румен Гечев, но искането му не бе уважено от мнозинството.

Таблици с разчети поиска и ДПС депутатът Алиосман Имамов. Притесненията на третите по сила в парламента са, че ако този законопроект заработи от новата учебна година, може да се стигне до актуализация на вече приетия бюджет.

Снежана Дукова обаче успокои Имамов, като го увери, че промените могат да влязат в сила най-рано през другата година.
"Вие дайте пари, ние знаем как да ги харчим и ще има качествено образование", заключи с призив към депутатите от бюджетната комисия Дукова.