Четирима ученици от 10 до 12 клас ще представят България на Европейския конкурс за млади учени EUCYS през септември в Брюксел, съобщиха от Министерството на образованието. Техните проекти днес бяха отличени в конкурса на Министерството на образованието и науката „Млади таланти“, който е отворен за разработки на млади учени от 14 до 21 години. Финалистите в конкурса получават и парична награда по 1500 лева на проект.

На първите три места се класираха ученици от Русе, Пловдив и Варна. Пресиана Маринова от русенската гимназия подобрява съществуваща теорема.

"Наличие на нулеви суми в подмножества на крайни векторни пространства" на единадесетокласничката Пресиана Маринова от Математическата гимназия „Баба Тонка“ в Русе, която има амбиции да се занимава професионално с наука. Научната разработка представлява поредният пробив, който български млад учен прави в областта на алгебрата и крайните полета, като с нея на практика се подобрява съществуваща теорема. Очаква се проектът да придобие и международна известност.

Проектът "TrackingSystem" на 12-класника Виктор Даков, от Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив също е носител на наградата. Той представлява мобилно приложение, което цели да подобри безопасността на учениците по време на екскурзии. При отдалечаване на ученика от учителя на повече от предварително зададената дистанция (например 300 метра) и двамата се уведомяват със звуков сигнал и могат да проверят точната локация на другия на картата.

Проект "Интелигентно земеделие" на десетокласниците Иван Иванов и Василен Цветков от варненската Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" е сред първенците. Проектът представлява система за мониторинг и управление на земеделски обработваеми площи, цветни градини и декоративни растения в закрити помещения. С него на практика човек може да се грижи през телефона си за растенията си вкъщи, докато е на почивка.

Зам.-министърът на образованието и науката Иван Димов припомни, че МОН вече 18 години организира и провежда конкурса "Млади таланти". Един от приоритетите на министерството е именно подобряване на средата с цел привличане и задържане на младите учени в страната, включително и през ефективно използване на структурните фондове. Най-хубавото е, че финалистите от този конкурс стават и носители на награди от европейския конкурс, допълни той.

Още три проекта получават право на участие в Световното младежко научно изложение EXPO Science Europe 2016 г. през юли в Тулуза. Това са проектите: „Автоматизиран пчелин“ на учениците Димитър Гугов и Мартин Иванов от Професионална гимназия по електротехника и електроника в Бургас.

"ArduWrite: машинна автоматизация на персонализиран ръкописен текст" на деветокласника Звездин Бесарабов от Националната природоматематическа гимназия и проекта за автономен робот, подпомаган с жестов контрол“ на  Иван Иванов от Американския колеж в София.

Председателят на журито доц. д-р Емил Колев от Института по математика и информатика – БАН, предостави две награди - провеждане на лятна школа на два проекта: "Home Assistant – модули и ИТ-приложение за лесно и достъпно модифициране на дома" на Тихомир Галов и Пламен Динев от габровската математическа гимназия и за „Сигурни многостранни изчисления с цел получаване на случайна стойност“ на Василен Цветков.

Извън наградите на министерството, бяха раздадени награди и от спонсорите. Преносим компютър получи авторът на проект "Домино покрития и линейно-рекурентни редици" - Цветелина Карамфилова от СОУ „Петко Рачов Славейков“ – Кърджали.

Българо-американската комисия за образователен обмен „ФУЛБРАЙТ” връчи парична сума в размер на 300 лева на проект "Система за интелигентно земеделие", с автор: Ивелин Стоянов от Професионална гимназия по компютърни технологии и системи – Правец.

От Британски съвет – България  наградиха с езиков курс по чужд език Станислав Димитров и Вяра Иванова от Софийската математическа гимназия за проекта им "Около една екстремална задача".

От Българската асоциация по информационни и комуникационни технологии връчи таблет на Паолина Гаджулова от Пловдивската математическа гимназия за проекта "Симулация на екосистема върху тороидална решетка с три вида организми".