Да преодоляваме кризата чрез държавническо мислене и действие по отношение на науката и тези, които я създават.

Тази препоръка отправи държавният глава Георги Първанов в приветствието си на тържествения концерт, посветен на 140-годишнината на БАН в Народния театър „Иван Вазов".

Георги Първанов изтъкна, че формирането на БАН е част от национално-освободителното и обединителното движение на българите, че е своеобразен стълб в развитието на българската национална идентичност.

Той подчерта, че и днес над 50 % от научната продукция и над половината от цитиранията на български учени, което е белег на международно признание, идват именно от БАН.

Академията е изграждана с възрожденски ентусиазъм и дарения на родолюбиви българи, отбеляза президентът и добави:
„Казвам го, защото бих искал и сега държавата да поощрява дарителите. Не само за спорта, но и за наука и образование".

Първанов е категоричен, че трябва да се пречупи тенденцията в България да се гледа на науката като на непроизводителен консуматор на бюджетни средства.

Още преди Освобождението народът е разбирал, че това, което ще го изведе от тъмнините на робството, са просветата и науката, припомни Първанов и подчерта, че днес в бедната ни на природни ресурси страна, с намаляващи демографски възможности, с разрушена индустрия, трябва да заложим на науката, като на фактор за развитие и да догонваме напредналите страни.

Частният сектор продължава да е далеч от науката и не може да не ни тревожи тенденцията на деинтелектуализация на българското производство, посочи Първанов и допълни, че за сега се развиват предимно отрасли, в които масово се предлага ниско квалифициран и ниско заплатен труд.

Българската икономика трудно би поддържала своята конкурентоспособност ако тази тенденция продължи, предупреди президентът и препоръча въпреки кризата да не допуснем допълнително изолация на науката и висшето образование в управлението и развитието на икономиката.

Първанов изрази лично неудовлетворение: „Ние държавниците, политиците, хората на управлението не достатъчно използваме големия капацитет на БАН".

Според него са необходими решителни действия за утвърждаване на авторитета на науката като професия по отношение на заплащане, условия на работа, възможности за кариерно развитие, удовлетворение от работата.

Трябва да се създадат подходящи механизми и стимули за свързване на основните участници в процеса на създаване и реализация на научните продукти - научни организации, индустрия, регулаторни органи, смята още държавният глава.

Министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова заяви, че екипът на министерството не отстъпва от поетите ангажименти за развитието на образованието и науката.
Тя съобщи, че в подкрепа на младите учени от БАН правителството и министерството на отбраната предоставят общежития - над 50 апартамента за млади учени, в които могат да бъдат настанени около 100 човека.

Постиженията на БАН са национално богатство и ние сме отговорни за неговото опазване и умножаване, изтъкна в словото си председателя на БАН акад. Никола Съботинов.