23-ма студенти и специализанти са одобрени за "Стипендиантска програма за студенти по медицина от ромски произход" за подпомагане на висшето медицинско образование. Обучението стартира в комплекс "Манастира" във Велико Търново.

То предвижда и практически модул за обмяна на опит и работа на терен в Сливен и Стара Загора, съобщи БТВ.

Подготовката включва изграждане на умения за развитие на личността - общуване, лидерски умения, работа в мултиетническа среда, осведоменост относно правото на достъп до здравеопазване, законодателство за защита срещу дискриминацията, елементи от българско и европейско право.

Бенефициентите на програмата ще бъдат включени и в Програма за наставничество по академични и професионални въпроси.

Целта е да се стимулира включването на представители на тази група във висшето медицинско образование, като по този начин създаде предпоставки за подобряване на предоставянето на здравни услуги в ромската общност и съдейства за преодоляване дискриминацията в системата на здравеопазването.

Програмата се администрира съвместно от Стипендиантската програма на Фонда за ромско образование в Будапеща, проект "Ромско здравеопазване" на Институт "Отворено общество" в Будапеща и София. В изпълнението участват също просветното и здравното министерство.