Предвиждат се нови облекчения за студентските кредити. Това съобщи министърът на образованието и науката Меглена Кунева на среща със студенти от Медицинския университет в Плевен, съобщават от пресцентъра на ведомството.

Значително ще бъдат опростени формулярите и допълнителните условия за опрощаване на кредити, които са отпуснати на студенти и докторанти. Предвижда се също да се отпускат кредити за обучение в чужбина.

Предложенията за новите облекчения щели да залегнат в проекта за поправки на Закона за кредитиране на студентите и докторантите. Тези поправки миналата седмица са обсъдени на среща в просветното министерство. В нея са взели участие всички заинтересовани страни - търговските банки, Министерството на финансите, Националната агенция по приходите и Националното представителство на студентските съвети. Проектозаконът е предвиден в законодателната програма на Министерския съвет на Република България за 2016 година, уточняват от МОН.

Студентите щели да настояват за по-ниски лихви при отпускането на студентските кредити. Такава била практиката в съседните държави.

Темата за приоритетните специалности след промените в Закона за висшето образование също е обсъдена по време на срещата в Медицинския университет. Медицината не била сред тях, защото едновременно има и търсене сред студентите, и реализация след завършването.

Кунева отбеляза, че при медицината има 100 % заетост. По думите й е много хубаво, че тя не е приоритетна специалност и няма нужда да бъде подпомагана. Плевенският медицински университет максимално се възползвал от автономията си да дава качествено образование. ВУЗ-ът е с висок рейтинг – 8.49.

Пред преподавателите и студентите Меглена Кунева обяви, че 30 души ще бъдат приети тази есен в новооткрития Факултет по фармация на Медицинския университет в Плевен. Тя получи от ректора проф. д-р Славчо Томов Европлакет за изключителни заслуги за съдействието, което е оказала за откриването на факултета.

Просветната министърка разгледа и Телекомуникационния ендоскопски център в Университета. Студентите там се обучават с най-модерни технологии. Кунева е доволна, че в Плевен се подготвят много чужди студенти, тъй като след като се дипломират, те стават посланици на България по света. Тя отправи апел и да се привличат българи от нашата диаспора, които искат да учат медицина у нас.

Меглена Кунева обясни, че има възможности за финансиране на повече студентски стажове, стипендии за постижения в науката, пари за докторанти и постдокторанти. Това било възможно благодарение на реформата в системата за висшето образование, както и Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”.