15 септември и 24 май са двата празника, които отличават България в целия свят с това, че казват: образованието, науката, културата - това е същността на България.

Това заяви министър-председателят Николай Денков, който присъства на откриването на учебната година в Националната природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов" в София.

По думите на Денков няма друга държава в света, която да празнува 15 септември и 24 май по този начин.

Премиерът откри първия учебен ден в гимназията и отправи приветствие към учениците, учителите и родителите в рамките на тържеството в НПМГ, чийто възпитаник е и самият той.

"Вярвайте в себе си, вярвайте в учителите си - те са ви научили на най-важното нещо. През целия си живот, всеки ден ще трябва да учите нови неща, но те ще ви направят успешни", посочи Николай Денков.

Галин Цоков вижда много предизвикателства пред новата учебна година

Галин Цоков вижда много предизвикателства пред новата учебна година

15 септември е празник на цялото общество, посочи министърът на образованието

Пристрастието си към 24 май премиерът Николай Денков неведнъж е изразявал, най-вече в контекста на предвижданите промени в Конституцията, а по-конкретно промяната на националния празник на България. По мнението на Денков националният празник трябва да обедини всички и това е именно 24 май.