Освен празник за първокласниците и учителите 15 септември е празник на цялото общество, празник на светлината и знанието. Това убеждение сподели в ефира на БНТ министърът на образованието и науката Галин Цоков.

По думите му тази учебна година крие много предизвикателства. Две от тях са свързани със средствата по Плана за възстановяване и устойчивост в размер на около 1.2 млрд. лв., които трябва да бъдат използвани в сферата на образованието.

Те ще бъдат съсредоточени в ремонт на над 120 училища, както и в създаването на STEM кабинети в над 2400 образователни институции. Цоков очаква процедурите да започнат до края на годината.

Той обяви, че в началото на 2024 г. ще започне важен проект, финансиран по Програма "Образование", по който ще се структурира по-интегриран тип тестови задачи при изпитите за учениците от 4, 7 и 10 клас. За решаването им ученикът ще трябва да използва знания от няколко области.

Галин Цоков се надява на по-високи постижения в образованието

Галин Цоков се надява на по-високи постижения в образованието

МОН ще подкрепи всяка инициатива на училищата, които искат да покажат постижения на своите ученици

Министърът на образованието коментира и увеличените заплати за учителите, като според него това стимулира повече студенти да избират специалности, подготвящи бъдещи учители. Сега има доста сериозна конкуренция, обясни Цоков. Обмисля се и по-голяма практическа подготовка на бъдещите учители.

По отношение на е-медицинската бележка, която влиза в сила от 1 октомври, Цоков е убеден, че е много по-трудно тя да бъде манипулирана. С това нововъведение се облекчава и натоварването на учителите- спестяват се 3 работни дни за година.

Министър Цоков отправи и поздрав към всички учители, както към 700 хиляди ученици, които днес прекрачват прага на българското училище, и техните родители по случай първия учебен ден.